Ondernemen leer je met vallen en opstaan!

Ingeborg

Alweer 15 jaar geleden ben ik begonnen met mijn kapperszaak Haarmode Ingeborg. Dat is in inmiddels uitgegroeid tot een wellness salon, webshop en haarwerkzaak met 10 vaste medewerkers.  In al die jaren ben ik mijn visie op het ondernemerschap trouw gebleven: volg je intuïtie, gebruik je verstand en blijf altijd bij jezelf. Elke vernieuwing en elke uitbreiding is hieruit voortgekomen.

Toen ik begon met Inkx Wellness op het Gildenplein in Heemskerk, bijna 9 jaar geleden, wist ik eigenlijk niet goed wat er allemaal op me af zou komen. Ik kende het vak en had al een aantal jaren een kapsalon aan huis, maar een grote zaak runnen met personeel is toch heel wat anders, dat moest ik nog echt leren.

De inrichting van mijn zaak werd precies zoals ik had bedacht: mooie vloer, grote spiegels, lekkere stoelen en een geweldige, knalrode, ronde bank in het midden voor de wachtende klanten. Dat de bank eigenlijk niet lekker zat, daar kwam ik later pas achter. Maar wat was hij mooi!

Helaas heb ik het toen aangenomen personeel niet allemaal kunnen houden. Soms blijkt het toch niet te klikken, soms past iemand gewoon niet in het team of is bij nader inzien toch niet geschikt voor het vak. Daardoor leerde ik wel dat je niet altijd iedereens vriend kan zijn, je af en toe zakelijk moet opstellen en minder leuke beslissingen moet nemen. Hoe lastig ook! Elke ondernemer met personeel zal dit herkennen. Het had even tijd nodig, maar we hebben nu een geweldig hecht team waar ik trots op ben en van op aan kan!

In 2012 kwam het pand van de buren vrij en kreeg ik de mogelijkheid dit erbij te huren. Ik heb er wel een nachtje (of 2) over moeten slapen… We zaten midden in de crisis dus spannend was het wel. Maar ik heb mijn gevoel gevolgd en de kans gegrepen, dus ja gezegd. Hierdoor kregen we 2 keer zoveel ruimte! De schoonheidssalon kreeg een mooie extra kamer erbij waar we onder andere duo behandelingen doen. En de kapsalon werd nog mooier en ruimer! En de rode bank? Die ging eruit. Wachten kan nu aan de verf-/leestafel of in de zithoek.

De opening van tweede zaak, Inkx Xtras haarwerken, is een droom die uitkwam en geeft me heel veel voldoening. Het is weer helemaal van onderaf opbouwen, vechten en doorzetten, voet aan de grond krijgen. Maar, nu na een jaar kan ik zeggen: het gaat lukken! Er zijn veel artsen die naar ons doorverwijzen. Steeds meer klanten weten ons te vinden.

Helaas heb ik ook weer een flinke tegenvaller moeten incasseren. Twee weken geleden is er brand ontstaan in de cv ketel in het pand van Inkx Xtras. Heel veel rookschade, alles opnieuw schilderen en  inrichten. Gelukkig geen gewonden! Even stortte mijn droom in. Hoe loopt dit af, ben ik goed verzekerd, hoe snel kan ik weer verder…. ? Het was een enorme klap, maar heel snel schakelde ik over in de ‘overlevingsstand’: hoe lossen we dit op?

Het lijkt allemaal goed te komen. Iedereen is heel erg behulpzaam, werkt enorm mee en doet er alles aan om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen in de zaak. Zal het helpen dat ik toch overal het positieve in zie en vertrouwen heb in de mensen om mij heen? Ik hoop het maar! Ook dat is ondernemen… vallen en opstaan!

Groetjes,

Ingeborg