Digital natives…

digital

Digital...wat gaan we snel in deze wereld…als je terugkijkt en eraan denkt hoe het over een aantal jaren zal zijn, dan weet je niet wat je meemaakt. Fascinerend vind ik het, ongrijpbaar vind ik het ook, beangstigend? Nee, misschien een beetje, want via het web ligt de gehele wereld voor je open en kan een ieder achter je werkelijke identiteit komen.

Gisteren gaf Jan Agelink van Buro Jantrendman, een trendpresentatie waarin maar al te duidelijk werd dat je niet zonder digital kunt, digital is en wordt steeds belangrijker! Als je als brand denkt het nog steeds te kunnen negeren, je niet aan social media doet en geen online shop hebt, dan kun je het vergeten! Slaap lekker verder….

Jan vertaalde de consumenten trends naar fashion, design en cosmetica.
Technologie kan raken, het kan emoties bij je losmaken. Technologie wordt ingezet bij handwerk, zo komen de mooiste creaties tot stand, kijk naar 3D geprinte meubels.
Dit wordt in de mode vertaald naar stoffen die uit digitale prints ontstaan of beelden die van Tumblr worden geprint op stoffen. Karl Lagerfeld verwerkte in de collectie die hij showde eind 2016 digitale elementen waarbij de show omgeving bestond uit een complete digitale wereld.

De consument wil steeds meer zelf bepalen, wil transparantie zien, de werkelijkheid, merken kunnen niet langer ‘schreeuwen’ hoe geweldig ze zijn. Er is steeds meer interactie met de consument. Social media zorgen voor verbondenheid, brengt de consument en merk/product tot elkaar. Als ik naar mijn kinderen kijk…zij communiceren via Snapchat en Instagram, willen kopen dat wij zij via hun favoriete vlogers zien en kijken alleen maar programma’s on demand.

Leuk om te zien is dat die werkelijkheid steeds belangrijker wordt.
Social media wordt natuurlijk vaak gezien als een afspiegeling van hoe je zelf graag zou willen zijn in plaats van wie je in werkelijkheid bent. Influencers laten steeds vaker hun ware ik zien, dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is, dat het leven als moeder niet altijd leuk is, dat je kinderen af en toe best achter het behang wilt plakken. Op die manier creëren zij een loyaliteit bij hun volgers, men wil de echte mens zien. Imperfecties zie je ook in de mode, modellen met slechts één been of in een rolstoel op de catwalk, ruime designs, one shoulder tops, grote logo’s, in de beauty zie je dames met schaamhaar en okselhaar maar ook in de make-up hoeft niet alles perfect te zijn. He, wat fijn dat je toch gewoon lekker jezelf kunt zijn!

Dit is slechts een klein stukje waarover Jan sprak gisteren, maar digital loopt als een rode draad door zijn verhaal heen en is te vertalen naar iedere beroepsgroep.
De vraag of ik een digital native ben? Nee, maar ik doe mijn best het in te halen, mijn interesse ligt in de digitale wereld en ik ben er ook ten zeerste van bewust dat je als brand erin mee moet. Ik volg het op de voet, laat me graag informeren, soms ben ik de draad helemaal kwijt, weet ik niet hoe ik de vinger erop moet leggen. Echt, dan denk ik hoe is het toch mogelijk? Wat is het nu dat deze ene persoon verteld? Hoe interessant is het om deze dagelijks te volgen? Gelukkig is er dan die jongere generatie die je weer enige helderheid brengt…en blijf ik de trend safari’s van Jan bezoeken, want ook daar steek ik een heleboel van op!

Dank je wel Jan voor de informatieve en inspirerende middag!